Downloads

Iedereen luistert graag naar muziek of kijkt films. Als je een bepaalde film wilt zien, heb je niet altijd zin om naar de bioscoop of de videotheek te gaan. Wanneer je de nieuwe cd van je lievelingsband nog snel op zondag voor het joggen op de mp3-Player moet staan, kan je hem op dat moment niet snel in de stad kopen.

Dat alles is geen probleem: op internet is (bijna) alles verkrijgbaar en met een beetje geluk ook nog gratis. Wees echter voorzichtig: heel veel kosteloze mogelijkheden om bijvoorbeeld films, muziek, maar ook computerspelletjes te downloaden zijn illegaal! Musici, platenfirma’s en filmproducenten werken per slot van rekening ook om geld te verdienen.

Advocaat Duitsland

RA Markus Matzkeit

Maar niet elke kopie van een dvd of cd is illegaal. Ik mag voor mijzelf en voor mijn vrienden kopieën vervaardigen (in de rechtspraak wordt gesproken van een maximum van 7 stuks), maar alleen dan wanneer er geen technisch effectieve kopieerbescherming moet worden omzeild (wat tegenwoordig echter praktisch gezien steeds het geval is). Zogenaamde ruilbeurzen zijn daarom praktisch gezien altijd verboden bronnen. Bovendien hebt u het nadeel dat deze beurzen, om interessant te zijn en een groot aanbod te kunnen laten zien, meestal zodanig zijn geprogrammeerd dat het product dat op dat moment wordt gedownload tegelijkertijd ook voor de andere deelnemers als download beschikbaar is. Hierdoor wordt u ongewild en onbewust niet alleen gebruiker, maar ook aanbieder van illegale kopieën en komt u in het vizier van de rechthebbende.

Uw contactpersonen zijn Rechtsanwalt Markus Matzkeit en Rechtsanwältin Nicole Walters-Nagakura.