Tolheffing in Duitsland, ook voor Nederlanders?

Het kan u niet zijn ontgaan, de discussie over tolheffing op de Duitse Autobahn.
Wie moet er tol betalen en vanaf wanneer?

Tolheffing vanaf 2017
De tolheffing in Duitsland voor personenauto’s is met een jaar uitgesteld en wordt op zijn vroegst pas vanaf 2017 ingevoerd. Dus niet al vanaf 2016 zoals eerder werd gezegd. De aanleiding van dit besluit is een juridische procedure die de Europese Commissie waarschijnlijk begint. De Duitse regering wil zowel Duitsers als buitenlanders tol laten betalen. Duitsers krijgen dat geld terug, in de vorm van een lagere wegenbelasting, maar buitenlanders niet. Die plannen zijn volgens de Europese Commissie discriminerend voor buitenlandse automobilisten. Nederland is fel gekant tegen het tolplan, maar de Duitse minister Dobrindt is er van overtuigd dat de wegentol conform de Europese regels is.

Hoe werkt de tolheffing?
Als het plan van de Duitse regering definitief doorgaat, werkt het als volgt:
De tol moet elektronisch van tevoren worden betaald via internet of bij een tankstation.
Er is een vignet voor tien dagen in drie prijsklassen. De milieuvriendelijkheid van een auto bepaalt de prijs. Een vignet voor de schoonste wagens kost 5 euro. Minder milieuvriendelijke auto’s hebben een vignet van 10 of 15 euro nodig.

In welke Europese landen betaal je tol of moet je aan milieu-eisen voldoen?

Milieu eisen Europa Duitsland

Huidig beleid
Om gebruik te maken van een aantal privéwegen in Beieren moeten vakantiegangers nu al een kleine vergoeding betalen. Ook zijn  voor veel Duitse steden milieustickers verplicht. Zogenoemde  Umweltplakette, Dat geldt onder meer voor Berlijn, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hannover, Keulen, Osnabrück en München. U kunt zo’n sticker kopen bij de ANWB.

Goed om te weten als u onderweg bent in Duitsland
Niemand hoopt er mee te maken te krijgen, maar indien het toch gebeurt kunt u maar beter al geïnformeerd zijn: Als u slachtoffer bent van een ongeval in Duitsland, is het belangrijk dat u uw rechten kent. Daarom tips hoe te acteren bij een verkeersongeval in Duitsland.