Rijverbod in Duitsland

Naast een geldboete voor te hard rijden kan ook in Duitsland een rijverbod opgelegd worden. Deze variëren vaak van één tot drie maanden. Dit rijverbod geldt niet in Nederland, maar alleen in Duitsland.

Wanneer gaat het rijverbod in?
Je hebt vier maanden de tijd om het rijverbod te laten aantekenen op het rijbewijs. Doe je dit niet dan kan dat problemen opleveren zodra je je weer in Duitsland bevindt. Alleen de eerste keer heb jij 4 manden tijd.

Voorbeeld case “Rijden tijdens rijverbod”
Naar aanleiding van een snelheidsovertreding in Duitsland heeft u naast een geldboete, strafpunten, tevens een rijontzegging voor Duitsland opgelegd gekregen voor de duur van 3 maanden. De geldboete heeft u destijds wel voldaan, echter u heeft geen gevolg gegeven voor het aantekenen van uw rijverbod. Bij een verkeerscontrole in Duitsland blijkt vervolgens, dat het rijverbod inmiddels was ingegaan, met als gevolg het ter plaatse invorderen van uw rijbewijs. U vraagt zich af, wat u hiertegen nog kunt ondernemen.

Wetgeving
Het is in Duitsland een ernstig vergrijp, wanneer u achter het stuur kruipt indien er een rijverbod van toepassing is. Indien er een rijverbod is opgelegd, dan geldt er een “4 Monaten Frischt”, oftewel u heeft binnen die termijn de mogelijkheid om het rijverbod in te laten gaan. Nu u hier geen gehoor aan heeft gegeven, hebben ze een datum gekozen na het verstrijken van die 4 maanden termijn en binnen deze termijn bent u gaan rijden.

U wist niet dat het rijverbod was ingegaan
U zult een (forse) boete ontvangen vanwege schending van het rijverbod. Omdat u niet wist dat het rijverbod was ingegaan kunt u hiertegen in beroep gaan. U dient u zich dan in principe te laten vertegenwoordigen door een Rechtsanwalt [advocaat].

Voor meer informatie kunt u ten alle tijden contact met ons opnemen.

Markus Matzkeit Duitsland

Rechtsanwalt
www.Ongeval-in-Duitsland.nl