Hoe zit het met Duitse tolheffing?

Vaak krijg ik de vraag ¨Hoe zit het met Duitse tolheffing?¨ Daarom hieronder een status update.

De Duitse regering wil vanaf 1 januari 2019 tol gaan heffen op Duitse snelwegen.

Tol heffing niet voor 2019
Zeker is dat de tol niet voor 2019 kan worden ingevoerd. Daarbij kunnen de verkiezingen in Duitsland en de Europese Unie uiteindelijke invoering van het tolplan nog in de weg staan.

Op welke wegen wordt tol geheven?
Alleen op de Duitse snelwegen wordt tol geheven. Zo wordt voorkomen dat bijvoorbeeld mensen in het grensgebied gedwongen worden tol te betalen als ze willen winkelen over de grens. Zo lang je geen gebruik maakt van de Autobahn, kost rijden in Duitsland niks extra’s.

Wat kost de tol?
De kosten van de tol is afhankelijk van de auto. Schone auto’s betalen minder dan vervuilende auto’s.
Het laagste tarief is € 2,50, het hoogste tarief is € 130,- per jaar.

Wat vinden de buurlanden?
Duitse automobilisten worden voor de tol gecompenseerd met een verlaging van de wegenbelasting. Dit vinden met name Nederland, Luxemburg en Oostenrijk oneerlijk, zij vragen dan ook om opheldering van de Europese Commissie over haar goedkeuring voor het Duitse tolplan. Deze landen willen weten waarom de Europese commissie eerst tegen het voorstel was, maar er later toch mee instemde. De landen wachten nu eerst de reactie van de Commissie af, vervolgens kijken ze of (juridische) vervolgstappen nodig zijn.

Goed om te weten als u onderweg bent in Duitsland
Niemand hoopt er mee te maken te krijgen, maar indien het toch gebeurt kunt u maar beter al geïnformeerd zijn: Als u slachtoffer bent van een ongeval in Duitsland, is het belangrijk dat u uw rechten kent. Daarom tips hoe te acteren bij een verkeersongeval in Duitsland.

Voor meer informatie kunt u ten alle tijden contact met ons opnemen.

Markus MatzkeitAdvocaat Duitsland

Rechtsanwalt
www.Ongeval-in-Duitsland.nl